Toelichting UN-keurmerk

Toelichting UN-keurmerk


Gevaarlijke stoffen mogen alleen worden vervoerd als ze op een geschikte en veilige manier zijn verpakt. Het ADR heeft hiervoor verpakkingsinstructies. Daarin staat aangegeven welke verpakkingen gebruikt mogen worden voor de verschillende stoffen. De verpakkingen moeten getest en goedgekeurd zijn.

Verpakkingsgroepen

De meeste stoffen (uitgezonderd de klassen 1, 2, 5.2, 6.2 en 7) zijn ingedeeld in verpakkingsgroepen. Er zijn drie verpakkingsgroepen:

 • X staat voor de verpakkingsgroepen I , II en III
 • Y staat voor de verpakkingsgroepen II en III
 • Z alleen voor de verpakkingsgroep III

waarbij de verpakkingsgroepen respectievelijk staan voor:

 • Verpakkingsgroep I : zeer gevaarlijke stoffen
 • Verpakkingsgroep II : middelmatig gevaarlijke stoffen
 • Verpakkingsgroep III : in mindere mate gevaarlijke stoffen

Een verpakking geschikt voor verpakkingsgroep I moet sterker zijn en heeft zwaardere keuringseisen dan een verpakking voor stoffen van verpakkingsgroep II, enzovoorts.

Verpakkingsinstructies

In kolom 8 van de stoffenlijst staat aangegeven volgens welke verpakkingsinstructie de stof verpakt moet worden. De verpakkingsinstructie geeft aan welke typen verpakkingen gebruikt mogen worden en wat de maximale vulinhoud is. Daarnaast kunnen er voor specifieke stoffen bijzondere bepalingen gelden. Deze zijn aangegeven in kolom 9.

Er zijn verpakkingsinstructies voor de diverse typen verpakkingen, die met een code worden aangegeven. We onderscheiden verpakkingen (P..), IBC’s (IBC..), grote verpakkingen (LP..) en licht metalen verpakkingen (R..). Als er bij een UN-nummer geen code staat mag de stof niet in de betreffende verpakking worden vervoerd.

Goedgekeurde verpakkingen

Verpakkingen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen moeten worden getest en worden voorzien van een UN-keurmerk. Deze keuringen moeten worden uitgevoerd door een erkende instantie. Na de keuring wordt in een testrapport het kenmerk toegewezen. Dit kenmerk moet op de verpakking staan. Het kenmerk bestaat uit de volgende onderdelen:

 • het verpakkingssymbool van de Verenigde Naties (UN)
 • het type verpakking
 • een code die is samengesteld uit twee delen:
  1. een letter die aangeeft voor welke verpakkingsgroep de verpakking is beproefd: X voor verpakkingsgroepen I, II en III, Y voor verpakkingsgroepen II en III, Z voor verpakkingsgroep III
  2. de relatieve dichtheid, afgerond op één symbool. Dit geldt alleen voor verpakkingen zonder binnenverpakking die zijn beproefd voor vloeistoffen met een relatieve dichtheid hoger dan 1,2een letter S als de verpakking bestemd is voor vaste stoffen of binnenverpakkingen. Als de verpakking bestemd is voor vloeistoffen en een hydraulische proefpersing heeft doorstaan, de aanduiding van de beproevingsdruk in kPa.
 • het jaar van fabricage (op verpakkingen van het type 1H en 3H staat ook de maand vermeld, in letters of met een symbool)
 • het symbool van het land waar de verpakking is gekeurd;
 • het registratienummer en de naam of het merkteken van de fabrikant.

 

Welke verpakking u nodig hebt voor een specifieke stof kunt u vinden in het ADR handboek of vragen aan een van onze medewerkers

Inspiratie
Glazen flessen ADR versturen
Glazen flessen ADR versturen Publié le
Lire plus
Toelichting UN-keurmerk
Toelichting UN-keurmerk Publié le
Lire plus
ADR veiligheidsadviseur
ADR veiligheidsadviseur Publié le
Lire plus
Menu
Mon compte
S'inscrire
Rendez la commande encore plus facile!
 • Toutes vos commandes et retours en un seul endroit
 • Le processus de commande est encore plus rapide
 • Votre panier est stocké, toujours et partout
S'inscrire
Se connecter
Or sign up here
Favorites
La liste de souhaits est vide.
Panier
Il n'y a aucun article dans votre panier
Continuer les achats
Filtres
Langue & Devise